Weimaraner en rasstandaard

Toen wij (Peter, Annemie, Lucas en Dora) in 2009 verhuisden naar een huis met een -veel te grote- tuin, veranderde er vanalles voor ons. De meest ingrijpende gebeurtenis was sowieso de komst van een nieuwe huisgenoot, Greyzone Jackie Lee, onze eerste hond. We wilden al wel langer een hond maar onze toenmalige werk- en woonsituatie liet dat niet toe. Althans, niet het soort hond dat wij wilden. ‘Hond’ staat voor ons immers gelijk met groot, actief, sportief, mooi en lief!

Grey Classics I Kick Azz "IRCKO"... De perfectie bestaat...

 

Een wat? Een Weimaraner… van Weimar!

Ons eerste contact met de Weimaraner was een coup de foudre… Op de markt van Herentals kwamen Dora en ik op een blauwe maandag plots oog in oog te staan met een prachtige langhaar Weimaraner (later bleken de toffe eigenaars van de hond, Guy en Marijke van http://www.tweimeland.be te zijn). Toen we na heel wat googlen te weten kwamen dat er ook een korthaarvariant bestaat, waren we meteen verkocht. Onze keuze was gemaakt, niets zou ons nog tegenhouden…

Maar... aiai…dit was buiten onze waard gerekend: alle Weimaranereigenaars die we spraken, waren allemaal superenthousiast over hun hond. Maar iedereen moest per se ook wel kwijt dat een Weimaraner als eerste hond geen makkie is (en dat is een understatement). Dominant, koppig, eigenwijs, hyperactief, ‘alleseter’ … Een greep uit de woorden die men zonder blikken of blozen bij Weimaraner plaatst.

Ook de literatuur windt er geen doekjes om: als je niet voldoende gemotiveerd bent, als een dagelijkse wandeling meer een last is dan een lust, wanneer er tussen ‘ja’ en ‘neen’ nog een hele reeks aan andere mogelijkheden ligt, als een hond moet dienen om dag en nacht in een kennel te zitten, of als een hond alleen maar mooi mag zijn, zet een Weimaraner dan alsjeblief meteen uit je hoofd want volharden leidt dan alleen maar tot dikke ellende voor hond én baas. Steevast met herplaatsing tot gevolg. En wie wil dat meemaken?

De boodschap was inmiddels bij ons overgekomen… Wij wilden er dus met z’n vieren echt wel voor gaan. En ook de fokkers die we spraken, voelden dat op een of andere manier ook aan. Dit moest en zou lukken. We waren dan ook zeer blij dat er op niet al te lange termijn een nestje zou komen bij Greyzone Weimaraners. Begin juli 2010 begon voor ons het mooie verhaal van Greyzone Jackie Lee. 

Ruwe diamant

En ondertussen weten we beter: de Weimaraner is ‘de ruwe diamant’ van de hondenrassen. Fantastisch om te hebben maar er is werk aan;-). Een Weim wil niets liever dan zijn baasje behagen maar door zijn intelligentie en temperament blijft ie zijn hele leven lang de grenzen aftasten. Lijkt tegenstrijdig? Is tegenstrijdig... En zo is de Weimaraner. Hij heeft dus een zeer specifieke aanpak nodig die ik ‘liefdevol kordaat’ zou noemen. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan;-). De juiste golflengte vinden is vaak een werk van bloed, zweet en tranen... Ik raad toekomstige Weimmensen dan ook aan zo veel mogelijk fokkers en/of Weimbaasjes te spreken en heel veel te lezen over dit ras. Enkel op die manier kan je zo’n Weim ‘doorgronden’… En enkel een uitermate geïnformeerde en zeer gemotiveerde baas is ‘goed genoeg’…

Zotte Jackie

Ras- en jachtstandaard

Ik hoef het u niet te vertellen dat een Weimaraner een zeer mooie en sierlijke hond is, zowel de kort- als de langhaartjes! Zoals bij elk ras, bestaat er een lijst van eigenschappen waaraan het ras (en in het geval van een jachthond bestaat er naast een rasstandaard ook een jachtstandaard) moet voldoen. We verwijzen voor dit soort informatie graag door naar de site van de Belgische en Nederlandserasverenigingen. 

Voor wie nog meer wil weten over het ras is er het interessante artikel over Weimaraners in Wikipedia (Engelse versie).