Jacht(en)hond

 

Ik merk dat ik spontaan nogal gemakkelijk zeg 'dat ik niks heb met de jacht'. Maar eigenlijk klopt dat niet: mijn hond is een jachthond en daar ben ik heel erg fier op! Het is ook niet toevallig dat ik zo'n hond heb: jachthonden zijn doorgaans vriendelijke, aanhankelijke en energieke honden. Precies wat ik zoek in een hond. 

Het 'jachtgebeuren'

Sinds ik (een klein beetje) meer weet over het 'jachtgebeuren', is mijn mening over de jacht genuanceerder geworden tov vroeger. Maar ik blijf toch worstelen 'au fond'.
Wat me zeker kan bekoren in de jacht is het samenspel met je hond - ieder z'n taak, de hobby in de vrije natuur - bij weer en wind, de rituelen van de jacht - de traditie, de vriendschappelijke sfeer - vroeger dacht ik trouwens dat alle jagers macho's waren maar dat blijkt niet te kloppen;-)- en ergens misschien ook nog bij de argumentatie 'het wildbestand in evenwicht houden'; hoewel ik er van overtuigd ben dat Moeder Natuur sterker is dan de mens en zelf wel voor dat evenwicht kan zorgen. En trouwens... zijn er geen andere manieren om dat te doen? 

Jachttafereel: vroeg 20ste-eeuws tegeltableau uit Nederland

Want hier komen we op het punt waar ik het zo moeilijk mee heb: dat wapen... dat is er voor mij te veel aan;-)... Wapens zijn gevaarlijk; er gebeuren elk jaar tragische ongevallen (ook in de jacht en mét ervaren jagers). Maar vooral: ik vind de hedendaagse jacht zo'n ongelijke strijd: de machtige gewapende mens versus het weerloze bange dier dat alleen maar kan wegvluchten en dan (meestal;-) toch koud gepakt wordt... Dat knaagt aan mijn dierenhart en rechtvaardigheidsgevoel... Het doel heiligt de middelen hier volgens mij niet...Terug naar de pijl en boog? Grapje;-)

Jachtafrichting

Maar wat het ook zij, ik heb ondertussen dus ook geleerd dat een jachthond ook zonder de praktische jacht een...jachthond kan zijn. En er is meer: ik spoor elke eigenaar van een jachthond ook ten volle aan om iets met het jachtinstinct van je hond te doen. Heel wat mensen (die zoals ik geen ambities hebben in de jacht) denken dat je door jachtopleidingen het jachtinstinct van je hond te zeer aanwakkert. Niks is minder waar. Elke jachthond heeft een jachtinstinct (logisch toch?) maar door de opleiding leer je als baas het jachtverstand van je hond begrijpen ('lezen') en leert je hond om een aantal zaken iets meer 'beredeneerd ;-)' aan te pakken. Bovendien hoort er bij zo'n cursus een serieuze portie appel en/of gehoorzaamheid die je in een gewone hondenschool niet krijgt omdat ze hier op maat van de jachthond (en da's toch iets totaal anders dan een waakhond, schaapshond of een gezelschapshond...) wordt gegeven. Ik verzeker je, de band met je hond wordt er alleen maar sterker en beter op. Bovendien is de opleiding ook heel leuk...En bovenal: je hondje vindt het zaaaaalig om te doen waarvoor hij gefokt werd!

Sam appoorteert een vos

Er zijn heel wat mogelijkheden om met een jachthond aan de slag te gaan:

  • de meest aangeboden en gevolgde opleiding is de jachtafrichting 'na het schot' die er vooral op gericht is je hond geschoten wild te laten apporteren (vanuit verscheidene situaties, bij voorbeeld over water).
  • het veldwerk (het spel met de wind): nl. het werk voor het schot waarbij honden het wild opsporen en aanduiden (voorstaan of pointen); een Weimaraner is trouwens een 'staande' hond; dat woord slaat dus op dat beruchte (en zeer elegante!) 'voorstaan'. Jackie staat voor op een waterhoentje in de dekking
  • het zweetwerk waarbij wordt gefocust op het zoeken en volgen van het (bloed)spoor van een gewond dier (ook bij voorbeeld na een aanrijding) dat niet dood is en zich vaak verschuilt in de dekking.
  • het sleepwerk; een sleep is een getrokken geurspoor van koud wild. Een jachthond volgt zo'n sleep in principe van nature; tijdens de opleiding leert je hond het sleep beter opsporen en volgen en dus ook weerstaan aan allerhande vormen van afleiding.

Een nieuwe wereld ging open voor mij bij het volgen van de cursussen 'africhting na het schot' bij http://www.kempensejachthonden.be en http://www.hasseltsehondenschool.be, opleidingen waar ik zeer over te spreken ben. In die mate dat ik dit voorjaar opnieuw een sessie 'bij Pascal' (Kempense Jachthonden) volg. En verder zou ik graag eens een cursus veldwerk en zweetwerk doen. Een leuk toemaatje bij de jachtopleidingen: in het voorjaar en de zomer kan je overal in het land meedoen aan wedstrijden waar baas en hond zich kunnen meten met andere koppels;-). 

Oska en baasje Greet bereiden zich voor op de markeerapportproefEn tot slot- maar dat zal niemand verbazen- vind ik het als fokker cruciaal om te zoeken naar combinaties waarbij het jachtverstand steeds opnieuw wordt ingekruist.En als erkende fokker door de Weimaranerclub is het trouwens mijn plicht om de zuiverheid van het ras te beschermen en daar hoort - naast de zorg voor het karakter, de gezondheid en de schoonheid- een stevige portie jachtverstand bij.
Enkel de uitgesproken zorg voor deze zaken levert échte Weimaraners op!Voor goede jachtopleidingen kan u terecht bij:
http://www.kempensejachthonden.be
http://www.hondenschool.be/jachtstaande.htm, Hasseltse Hondenschool
http://www.nimrodsvrienden.be
http://www.jacorion.be